[English version of the Introductory Letter]

Napovednik predavanj

Predavanja potekajo vsak Četrtek ob 18h v klubu Gromka na Metelkovi.

11.4.2013: Liljana Burcar: Po socializmu le tema demokracije: restavracija kapitalizma in pogospodinjenje žensk

4.4.2013: Mislav Žitko: Rekonstitucija centralnega bančništva in socializacija bank

28.3.2013: Barbara Kresal: Koliko je socialnega v EU? Primer prenove slovenske delovne zakonodaje

21.3.2013: Andreja Živković: Kriza evroobmočja in kriza levih alternativ

Izredno predavanje:13.3.2013: Michael Roberts: Kriza območja evra je kriza kapitalizma

7.3.2013: Rok Kogej: Kritika keynesovske skromnosti

27.2.2013: Riccardo Bellofiore: Paradigmatska izjema. Italija v svetovni in evropski krizi (Predavanje bo izjemoma v sredo ob 17:00)

21.2.2013: Božo Repe: Evropske integracije, revizija zgodovine in novi protifašizem

14.2.2013: James Meadway: Reševanje krize evroobmočja: varčevanje, eurokeynesianizem in antikapitalistične alternative

7.2.2013: Igor Vuksanović: Ustava in ideologija

30.1.2013: Andrea Milat: Evropa 2020 in mednarodno sodelovanje na področju visokega šolstva in znanosti (Predavanje bo izjemoma v sredo ob 17:00)

24.1.2013: Primož Krašovec: Zgodovinska in aktualna protislovja evropske ideologije

17.1.2013: Viljem Merhar: Reševanje krize kapitalizma kot sistema

10.1.2013: Sašo Slaček Brlek: Proizvodnja pristanka med novičarskimi delavci na Radiu Slovenija

20.12.2012: Angela Wigger: Konkurenca, svetovna kriza in alternative neoliberalnemu kapitalizmu: kritično soočenje z anarhizmom

Izredno predavanje:13.12.2012: Marko Kržan: Skica aktualnega družbeno-ekonomskega stanja v Sloveniji

6.12.2012: Domagoj Mihaljević: Verjeti brez razprave: Proces hrvaškega priključevanja Evropski uniji

29.11.2012: John Grahl: Kriza evroobmočja in konec socialne Evrope

22.11.2012: Sašo Furlan: Kriza evroobmočja v kontekstu globalne krize kapitalističnega produkcijskega načina

Uvodno predavanje:15.11.2012: Joachim Becker: Preobrazbe in krize EU

Poziv Delavsko-punkerske univerze k udeležbi na 3. Vseslovenski Ljudski Vstaji v petek, 8.2.2013

Delavsko-punkerska univerza vas poziva k udeležbi na 3. Vseslovenski Ljudski Vstaji!

Aroganca vladajočih se je globoko zažrla v njihov način delovanja in ne pojenja, čeprav jih kar 80 odstotkov prebivalstva ne podpira. Namesto da bi prisluhnili zahtevam ljudstva, se Janez Janša in oprode zatekajo k manipulativnim prijemom in nas z neučinkovitimi diskreditacijami poskušajo odvrniti od političnega delovanja. Zadnja v vrsti domislic trenutne vlade je poskus ustvarjanja umetnega konflikta med ljudstvom. Hočejo nas razdeliti na »naše« in »vaše«, kot so to doslej najbolje počeli. Ne razumejo, da se med seboj sicer delimo, toda ne po barvi strankarskega ali verskega prepričanja, temveč na tiste, ki moramo za preživetje prodajati svojo delovno silo, ter na lastnike in upravljavce kapitala, ki o pogojih našega preživetja odločajo. Zato nas bolj kot takšni poskusi manipulacije skrbijo enostranski odgovori politikov, ekonomistov in direktorjev na naše zahteve po učinkovitejšem in človeku bolj prijaznem sistemu češ, da so zgrešene in da alternative kapitalizmu ni. To za ljudi, ki do sredstev za reprodukcijo svojega življenja dostopamo s prodajo lastne delovne sile, pomeni, da ni prihodnosti.

Zdaj že vemo, da nam prihodnosti ne bodo prinesla njihova »zdravila«, saj so ta pravzaprav povzročila bolezen: krizo, brezposelnost, revščino, poglabljanje socialnih razlik … Zato vztrajamo na trgih in ulicah in vztrajali bomo, dokler si ne bomo izborili razmer, v katerih o naših življenjih ne bo odločala (samo)izbrana elita, pač pa mi sami.

Zahtevamo družbo, kjer bo participativna demokracija, tako politična kakor ekonomska demokracija, pravilo in kjer naše preživetje ne bo odvisno od strukturne dinamike uničujočega kapitalizma. Prihodnost, za katero si prizadevamo, je demokratični socializem, v svojem delovanju pa se delimo kvečjemu glede na vlogo v izkoriščevalskem kapitalizmu, torej na ustvarjalce vrednosti na eni strani in lastnike kapitala na drugi. Lastniki kapitala pa se bodo kakor doslej ravnali po logiki kapitalizma, katerega cilj je vse večja akumulacija profita na račun osiromašenja tistih, ki vrednost v resnici proizvajajo.

Ustvarjalci vrednosti, torej ves delavski razred, tako industrijski, prekarni, honorarni delavci in delavke realnega in javnega sektorja kakor brezposelni in brezposelne, se moramo zato združiti in svoj pohod, ki smo ga že začeli na ulicah, nadaljevati v tovarnah, podjetjih, na fakultetah in ostalih delovnih mestih, kjer doslej nismo imeli skoraj nobenega vpliva na organizacijo proizvodnega procesa in prisvajanja vrednosti.

Na trenutni točki delovanja nastopamo s prehodnimi zahtevami, med katere se uvrščajo odstop trenutne vlade, predčasne volitve in zahteve po ohranitvi pravic in pridobitev, ki smo si jih izborili v dosedanjih zgodovinskih bojih. Nujno je, da se ustavi privatizacija oziroma razprodaja državnega premoženja, ki jo želijo izvesti tudi prek t. i. slabe banke in Slovenskega državnega holdinga, o katerih pa celo velika trojka trdi, da nista učinkovita načina za spopadanje s krizo. Nujno je tudi, da se konča krčenje sredstev za javni sektor. Ne dovolimo jim, da nam odvzamejo solidarnost in institucije socialne države, saj nanje v nasprotju z vladajočimi ne gledamo kot na prežitke prejšnjega sistema, temveč kot na civilizacijske dosežke, ki se jim ne bomo odpovedali.

Ko bo zahtevano izborjeno, pa se bomo lotili snovanja in izgradnje političnih in ekonomskih institucij, ki bodo temelj nove in radikalno drugačne družbe.

Pozivamo vas, da se nam v petek, 8. februarja 2013, pridružite. Zbrali se bomo na Prešernovem trgu ob 14.50, od tod nadaljevali na Kongresni trg, končali pa na Trgu republike, kjer bomo enoglasno rekli »NE!« vladi, ki je tako kakor sam kapitalizem brez prihodnosti.

Za demokratični socializem!

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!

16. letnik Delavsko-punkerske univerze predstavlja:

Stališča DPU:

Povezave:

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

Arhiv:

» 15. letnik: FINANCIALIZACIJA

» 14. letnik: RAZREDNI BOJ PO RAZREDNEM BOJU

» 13. letnik: ŠOLA KOT IDEOLOŠKI APARAT EKONOMIJE

» 12. letnik: NEUMNOST

» 11. letnik: TOTALITARIZEM

» 10. letnik: O GREHU

» 9. letnik: POLITIČNA EKOLOGIJA

» 8. letnik: POSTFORDIZEM

» 7. letnik: LJUBEZEN IN POLITIKA

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!

} catch(err) {}