[English version of the Introductory Letter]

Napovednik predavanj

Predavanja potekajo vsak Četrtek ob 18h v klubu Gromka na Metelkovi.

11.4.2013: Liljana Burcar: Po socializmu le tema demokracije: restavracija kapitalizma in pogospodinjenje žensk

4.4.2013: Mislav Žitko: Rekonstitucija centralnega bančništva in socializacija bank

28.3.2013: Barbara Kresal: Koliko je socialnega v EU? Primer prenove slovenske delovne zakonodaje

21.3.2013: Andreja Živković: Kriza evroobmočja in kriza levih alternativ

Izredno predavanje:13.3.2013: Michael Roberts: Kriza območja evra je kriza kapitalizma

7.3.2013: Rok Kogej: Kritika keynesovske skromnosti

27.2.2013: Riccardo Bellofiore: Paradigmatska izjema. Italija v svetovni in evropski krizi (Predavanje bo izjemoma v sredo ob 17:00)

21.2.2013: Božo Repe: Evropske integracije, revizija zgodovine in novi protifašizem

14.2.2013: James Meadway: Reševanje krize evroobmočja: varčevanje, eurokeynesianizem in antikapitalistične alternative

7.2.2013: Igor Vuksanović: Ustava in ideologija

30.1.2013: Andrea Milat: Evropa 2020 in mednarodno sodelovanje na področju visokega šolstva in znanosti (Predavanje bo izjemoma v sredo ob 17:00)

24.1.2013: Primož Krašovec: Zgodovinska in aktualna protislovja evropske ideologije

17.1.2013: Viljem Merhar: Reševanje krize kapitalizma kot sistema

10.1.2013: Sašo Slaček Brlek: Proizvodnja pristanka med novičarskimi delavci na Radiu Slovenija

20.12.2012: Angela Wigger: Konkurenca, svetovna kriza in alternative neoliberalnemu kapitalizmu: kritično soočenje z anarhizmom

Izredno predavanje:13.12.2012: Marko Kržan: Skica aktualnega družbeno-ekonomskega stanja v Sloveniji

6.12.2012: Domagoj Mihaljević: Verjeti brez razprave: Proces hrvaškega priključevanja Evropski uniji

29.11.2012: John Grahl: Kriza evroobmočja in konec socialne Evrope

22.11.2012: Sašo Furlan: Kriza evroobmočja v kontekstu globalne krize kapitalističnega produkcijskega načina

Uvodno predavanje:15.11.2012: Joachim Becker: Preobrazbe in krize EU

Poziv Delavsko-punkerske univerze k udeležbi na 4. Vseslovenski Ljudski Vstaji v soboto, 9.3.2013

Konstruktivna nezaupnica je bila izglasovana in vlada je padla. Morda to pomeni, da smo dobili bitko, a to nas ne sme zavesti in pogrezniti v sen. Spremenilo se ni oziroma se ne bo prav nič, saj vse ostale, veliko pomembnejše in obširnejše zahteve protestnikov ostajajo nerealizirane. Mandatarka Alenka Bratušek, ki misli, da lahko s svojim političnim delovanjem pripomore k stabiliziranju mnogoterih kriznih okoliščinah, v katere smo potopljeni, je le nova prevleka, v katero je odet naš izkoriščevalski sistem. Za protestno gibanje in vse, ki ne tolerirajo več kapitalističnih ekscesov, se je kritično obdobje začelo ravno v teh dneh, ko je bila otročje lahka tarča izlivov množične jeze in ogorčenja pospravljena na stran in ko nas čaka prava preizkušnja. Problematika, ki se kaže, je namreč resnejša, kot se zdi na prvi pogled. Janez Janša je s svojimi neizprosnimi, ekskluzivnimi in odkrito brutalnimi politikami, še toliko bolj pa s svojo infantilno in vulgarno retoriko, dobesedno izzival množični revolt, ki se je zares tudi izkristaliziral v zadnjih mesecih. Sam je ustvaril svoje grobarje, ustvarjal pa jih je neprestano in z veliko vnemo.

Vemo, da obstaja še nekaj mnogo večjega in vseobsegajočega, kar prav tako ustvarja svoje grobarje, a to počne na subtilnejši, manj očitni način, hkrati pa njihovo pokopališko nalogo venomer prelaga, tako da jih mami s kupi lesketajočega blaga in zabavnimi spektakli, ki so odmaknjeni od surovosti vsakdanjega življenja v kapitalizmu. To, o čemer govorimo, ostaja z nami tudi danes, po padcu eksplicitno neoliberalne vlade, ki je ni motilo dejstvo, da že petina prebivalcev te države živi pod eksistenčnim minimumom. V tem času, ko smo premagali prvega, a tudi najmanj pomembnega sovraga, ne smemo odnehati oziroma se ustaviti, da bi zadihali. Nasprotno, še siloviteje in v večjem številu moramo pritisniti na sistem, ki nujno reproducira revščino, množično brezposelnost, ekonomske krize, izkoriščanje in bedo vsakdanjega življenja. Janša je bil zgolj najbolj transparentni (in zato najlažje premagani) glasnik tega svetovnega sistema, ki se mora povsod ugnezditi, povsod naseliti in povsod vzpostaviti zveze. Tisti, ki prihajajo za njim, niso tako očitno cinični in razdvajajoči, a so vseeno nemočni, ko pride do reševanja obstoječih kriznih razmer. Tako kot teh kriznih razmer izvorno niso zakrivili zli ljudje, jih tudi dobromisleči ne morejo odpraviti. Naš boj se s padcem Janševe vlade šele pričenja. Pokažimo, da so tarča našega besa ne le najočitnejši glasniki neoliberalizma, temveč tudi ta nečloveški sistem, ki nas je s svojim naslutenim tehnološkim razvojem pripeljal do praga človeškega življenja vredne družbe izobilja in nam nato pred nosom zaloputnil vrata, sam.

Pozivamo vas, da se nam v soboto, 9. marca 2013, pridružite na protestu proti nadaljevanju ekonomske in politične avtokracije, ki jo v imenu kapitala izvajajo institucije EU in slovenski politiki. Zbrali se bomo na Prešernovem trgu ob 14.50, od tod nadaljevali na Kongresni trg, končali pa na Trgu republike, kjer bomo nasprotovali politični vladavini kapitala.

Za demokratični socializem!

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!

16. letnik Delavsko-punkerske univerze predstavlja:

Stališča DPU:

Povezave:

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

Arhiv:

» 15. letnik: FINANCIALIZACIJA

» 14. letnik: RAZREDNI BOJ PO RAZREDNEM BOJU

» 13. letnik: ŠOLA KOT IDEOLOŠKI APARAT EKONOMIJE

» 12. letnik: NEUMNOST

» 11. letnik: TOTALITARIZEM

» 10. letnik: O GREHU

» 9. letnik: POLITIČNA EKOLOGIJA

» 8. letnik: POSTFORDIZEM

» 7. letnik: LJUBEZEN IN POLITIKA

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!

} catch(err) {}