Delavsko-punkerska univerza vabi na osmo predavanje iz tematskega ciklusa Politična ekologija, ki bo v četrtek, 12. januarja 2006, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Luka Omladič

SIVA EKOLOGIJA

»'Iz sveta si naredil mesto,' je Cezarju očital galski Rimljan Namatianus. Cesarski projekt je nedavno postal vsakdanja realnost, ki se je preprosto moramo zavedati, tako ekonomsko, še bolj pa kulturno« (P. Virilio, Hitrost osvoboditve). Siva ekologija je projekt, ki ga Virilio predlaga kot komplement »zeleni ekologiji«, ekologija urbanih prostorov in »mestnih arhipelagov, ki bodo kmalu preuredili Evropo in svet.« Preureditev se je že zgodila, zelene ekologije, globinske ali površinske, so neizogibno označene s čustvi nostalgije po Naravi. A Narave ni več. Morda je nikoli ni bilo, pa je novica o tem do nas prišla šele nedavno. Je le Okolje. Filozofija ekologije je tako kot kritika v svojem temelju zapisana sivi ekologiji.

Dr. Luka Omladič predava na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Je član uredništva Kvarkadabre - časopisa za tolmačenje znanosti in uredništva Založbe Krtina. Raziskovalno se ukvarja s teorijo ekologije, strukturalizmom ter politično filozofijo Gillesa Deleuza.

»Človek je tisočletja ostal to, kar je bil za Aristotla: živa žival, ki je poleg tega, sposobna političnega obstoja; moderni človek je žival v politiki, katere življenje živega bitja se postavlja pod vprašaj.« M. Foucault

»Če država širi take okoliščine, ki ogrožajo življenje - da je državljanu oviran dostop do hrane, zdravil, zraka ali karkoli kar je potrebno za ohranitev življenja, potem je državljan prost, da se upre.« T. Hobbes

» DPU mailing lista:prijavite se tukaj .

» arhiv: 8. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 7. letnik DPU je na voljo tukaj

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31