Delavsko-punkerska univerza vabi na zadnje (enaindvajseto) predavanje iz tematskega ciklusa Politična ekologija, ki bo v četrtek, 13. aprila 2006, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi in na žur ob zaključku devetega letnika.

Paola Cavalieri

VPRAŠANJE ŽIVALI V HISTORIČNI PERSPEKTIVI

Avtorica bo v predavanju zagovarjala tezo, da obstajajo v etični debati o živalih, trije ključni momenti. Prvi je, in njegovi nastavki izhajajo že iz antične Grčije, izkoriščanje nečloveških živali namesto prizadevanje za razširitev pravic tudi na njih. Drugi je znanstvana revolucija, ki prekine s prepovedjo mučenja in s tem vzpostavi trpljenje kot središčno točko tega vprašanja. Zadnji moment je sodobna mehanizacija farmskih oblik proizvodnje, ki sproži angažma tako v kontinentalni kot analitični filozofiji. Po kritiki prvega in drugega momenta bo avtorica zaključila predavanje s tretjim, ki je uspel izvati dvom v paradigmo človeške superiornosti.

Predavanje bo v angleščini.

Dr. Paola Cavalieri je italijanska filozofinja. Je avtorica knjige The Animal Question (Oxford University Press; v prevodu Krtine izide letos), urednica knjige The Great Ape Project: Equality Beyond Humanity) in številnih člankov na temo politične filozofije, praktične filozofije in pravic živali. Skupaj s Petrom Singerjem je nosilka projekta Great Ape Project. Je tudi urednica mednarodne filozofske revije Etica & Animali.

Po predavanju vabljeni na žur "Vse kar ste hoteli vedeti o politični ekologiji, pa si med ciklusom predavanj niste upali vprašati", ki ga bo otvoril kratki animirani film Betty Boop – »Be Human«. Za razgreto plesišče bo s svojim glasbenim RŠtanjem poskrbela DJ Sladka.

Ob obisku Paole Cavalieri vas vabimo še na naslednji dogodek:

Založba Krtina vas v sodelovanju s Cankarjevim domom vljudno vabi na Forum Založbe Krtina: »Živalsko vprašanje: ali živali zaslužijo človekove pravice?«. Forum bo v sredo, 12. aprila 2006, ob 19. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

»Človek je tisočletja ostal to, kar je bil za Aristotla: živa žival, ki je poleg tega, sposobna političnega obstoja; moderni človek je žival v politiki, katere življenje živega bitja se postavlja pod vprašaj.« M. Foucault

»Če država širi take okoliščine, ki ogrožajo življenje - da je državljanu oviran dostop do hrane, zdravil, zraka ali karkoli kar je potrebno za ohranitev življenja, potem je državljan prost, da se upre.« T. Hobbes

» DPU mailing lista:prijavite se tukaj .

» arhiv: 8. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 7. letnik DPU je na voljo tukaj

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31