Delavsko-punkerska univerza vabi na četrto PREDAVANJE iz tematskega ciklusa POSTFORDIZEM, ki bo v CETRTEK, 25. novembra 2004, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Dr. John Callow

KONEC ZLATE DOBE?

Erozija težke industrije, vzpon neoliberalizma ter vztrajni napadi na organizirano delo so britansko levico privedli do ponovnega in na trenutke še kako bolečega premisleka njene politike in prioritet. S koncem masovne produkcije, vzpostavitvijo "post-kolektivnih" oblik vladanja in s pojavom nove kapitalistične dobe, se je zazdelo, da je doba varnosti, tj. doba polne zaposlitve in socialne države, ki je bila obenem tudi doba velikih in množičnih političnih strank, končana. Zaton fordistične industijske produkcije je, kot sodijo nekateri, hkrati pomenil tudi zaton zlate dobe britanskega marksizma. Namen predavanja je pokazati intelektualno odgovornost britanske levice do teh nepričakovanih izzivov in hkrati demonstrirati presenetljivo moč in pomen razredne, industrijske organizacije na eni strani in marksistične interpretacije te težavne epohe na drugi.

Dr. John Callow, marksistični teoretik in zgodovinar, član upravnega odbora Marxove memorialne knjižnice v Londonu in član uredniškega sveta časopisa Socialist History, je avtor štirih knjig s področja popularne kulture in politike 17. stoletja, številnih člankov o marksizmu in britanski politiki ter raziskovalni sodelovec univerze v Lancasteru."Ta stara tridelna členitev, še vedno zasidrana v zdravi pameti generacije, ki je na javno sceno stopila v 60.letih, je natanko to, česar danes ni več. Razpadle so namreč meje med čisto intelektualno dejavnostjo, političnim delovanjem in delom. Zagovarjal bom predvsem stališče, da je t.i. postfordistično delo vsrkalo vase mnoge značilnosti političnega delovanja in da ta združitev politike in dela tvori odločilno fiziognomsko potezo sodobnega mnoštva."
- Paolo Virno -

» DPU mailing lista:prijavite se tukaj .

» arhiv: 7. letnik DPU je na voljo tukaj

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31