Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Neumnost, ki bo v četrtek, 29. januarja 2009, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Primož Oberžan:

Filozof v primežu vsakdana

V predavanju z naslovom FILOZOF V PRIMEŽU VSAKDANA bom skušal svoj konceptualni aparat postaviti na stativ, postavljen v center banalnega vsakdana, in njegov pogled usmeriti na filozofe in naš diskurz ‘od zunaj’, tj. iz perspektive vsakdanjih opravkov, ki jih od nas zahteva vsaj za silo dostojno preživetje v sodobni urbani družbi. Pri tem početju za osnovna izhodišča ne bom vzel nobenega od temeljnih pojmov filozofije temveč lastne zadrege in zablode iz vsakdanjega življenja, ki se jim zdrava pamet (common sense) običajno v velikem loku izogne, analitični um pa se pred njimi hitro znajde gol in bos.

Prvo težišče predavanja bo tako predstavljal kritični pretres dejstva, da konsistentna filozofska argumentacija v vsakdanjem življenju nima kaj iskati, saj razen filozofov osnovnih logičnih predpostavk argumentacije ne pozna skorajda nihče. Filozofi tako s svojim 2500 let starim arzenalom pretežno streljamo v prazno, saj nas nihče ne razume, nam ne verjame ali pa nas ne posluša. Drugi poudarek se bo nanašal na razširjen filozofski simptom, da nas tuja neumnost spravlja ob živce, obenem pa se vse prevečkrat izkaže, da še nismo dovolj pametni, da bi bili kos bedakom ali pa, da bi napisali besedilo za popevko. Tretji poudarek bo namenjen kritiki filozofove konkretne akcije, ki jo vse prevečkrat hromi neskončna analiza in pogosto zatekanje k pojasnjevanju, zakaj nekaj ne gre, kot se to rado počne s pojmi kot so kritika, diferenca, nezmožnost, vrzel in podobnimi. Ob tem se velja ponovno spomniti tudi na Erazma Rotterdamskega, ki je v Hvalnici norosti izvor vsake akcije pripisal prav neumnosti, ki je ni ničesar sram in se ničear ne boji.

Primož Oberžan je diplomirani filozof in sociolog kulture ter ustanovitelj zasedbe The Stroj. Kot samostojni kulturni delavec živi in dela v Ljubljani, največ pa se ukvarja z raziskovanjem zvoka, komponiranjem hrupa, kymatiko, konstruiranjem inštrumentov ter publicistiko.

12. letnik Delavsko-punkerske univerze predstavlja:

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

Arhiv:

» 11. letnik: TOTALITARIZEM

» 10. letnik: O GREHU

» 9. letnik: POLITIČNA EKOLOGIJA

» 8. letnik: POSTFORDIZEM

» 7. letnik: LJUBEZEN IN POLITIKA

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!