Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Neumnost, ki bo v četrtek, 16. aprila 2009, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Andrej Kurillo:

"Na glavo postavljeni svet" - "neumnost" v zgodnjemoderni Evropi

Vizija "na glavo postavljenega sveta" je v času od 15. do 17. stoletja pogosto navdihovala sodobniške mojstre tako besede kot podobe, a tokratnje predavanje bo skušalo ugrizniti v njegovo zgodovinsko in družbeno razsežnost.

Zakaj svet neumnosti ni živel le v ostri satiri Erazma Rotterdamskega, domala absurdnih slikah Hieronimusa Boscha ali fantazmah sestradanega in nemara omamljenega ruralnega prebivalstva, pač pa je v formalizirani obliki karnevala in sličnih ritualov nastopal na odru družbenega vsakdana. Tako se bo predavanje vrtelo (ne obljubljamo pa, da tudi odvrtelo) okoli naslednjega vprašanja: je ritualno uprizarjanje na glavo postavljene (in zatorej "neumne") družbene hierarhije le vedno znova služilo njenemu potrjevanju oziroma obnavljanju ali pa se je v tem skrival tudi subverzivni potencial.

Andrej Kurillo je podiplomski študent zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in redni predavatelj Delavsko-punkerske univerze.

Poslušajte predavanje: .WMA [36Mb] (Za predvajanje z enim klikom potrebujete recimo Windows Media Player. Če ga nimate, datoteko z desnim klikom miške shranite na disk ter jo odprite s predvajalnikom, ki ga običajno uporabljate.)

12. letnik Delavsko-punkerske univerze predstavlja:

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

Arhiv:

» 11. letnik: TOTALITARIZEM

» 10. letnik: O GREHU

» 9. letnik: POLITIČNA EKOLOGIJA

» 8. letnik: POSTFORDIZEM

» 7. letnik: LJUBEZEN IN POLITIKA

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!