Študijski seminar 2008/09: »Hegel gor, Hegel dol«

Alfred N. Whitehead je nekoč dejal, da je mogoče celotno zgodovino filozofije na kratko opisati kot obširen komentar k Platonu, in prav gotovo bi lahko z vsaj enako upravičenostjo tudi večino (ne le) filozofskega mišljenja zadnjih dveh stoletij označili kot nič manj obširen komentar k Heglu. Saj vemo: Marx ga postavlja na noge, Heidegger v njem išče osnovno čarovnijo metafizike, in četudi bi ga Deleuze rad enostavno pozabil, pa nihče ne more preprosto mimo – kar v zadnjem času velja celo za analitično filozofijo, ki je tako dolgo izkazovala vsega čudenja vredno imunost na njegove finte.

A čeprav se Heglovo ime dandanes po eni strani sicer resda pojavlja v nepreglednem spektru tako strogo filozofskih, kot tudi širših znanstvenih, humanističnih, kulturniških, sem ter tja pa celo kavarniških debat, je po drugi strani nič manj prisotno tudi mnenje, da je njegova misel, milo rečeno, skrajno abstruzna, temačna in nerazumljiva, mnenje, ki ga morda še najbolje opisuje sintagma: »Hegel? – Reši se, kdor se more!«.

Skozi diskusijo seminarskega tipa – če ne veš, vprašaš, če veš, poveš – bomo zato na podlagi nekaterih Heglovih programskih tekstov in njihove umestitve v širši problemski kontekst tedanje dobe na čudovito jasen in enostaven način izpostavili osnovne motive in teze Heglovega filozofskega zastavka, katerega vrednost in pomen bomo skušali oceniti tudi v okviru sodobnih učenih in manj učenih debat.

Nosilca seminarja: Jan Princl in Ana Jovanovič
Začetek: 29. oktober 2008 ob 20. uri. Na sporedu: uvodno predavanje Jana Princla.
Termin: Vsaka druga sreda, ob 20. uri, knjižnica Mirovnega inštituta, Metelkova ulica 6, Ljubljana

Več: http://www.dpu.mirovni-institut.si
Prijave: dpu@mail.mirovni-institut.si

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!

12. letnik Delavsko-punkerske univerze predstavlja:

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

Arhiv:

» 11. letnik: TOTALITARIZEM

» 10. letnik: O GREHU

» 9. letnik: POLITIČNA EKOLOGIJA

» 8. letnik: POSTFORDIZEM

» 7. letnik: LJUBEZEN IN POLITIKA

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!