Redna stran DPU

Totalitarianism [English]

11. letnik je ZAKLJUČEN! (Preberite spremno pismo k ciklu predavanj)

Poslušajte avizo 11. letnika
[mp3] [ogg]

Arhiv 11. letnika:

15.5. Miklavž Komelj: VLOGA OZNAČEVALCA »TOTALITARIZEM« ZA KONSTITUCIJO POLJA »VZHODNE UMETNOSTI« Jan Princl: TOTALNO TOLERANTNI Geoffroy Geraud: METAZGODOVINA TOTALITARIZMA KOT POSLEDICA MAJA 1968 ALI KAKO JE FRANCIJA POSTALA LABORATORIJ KONZERVATIVNE REVOLUCIJE Srećko Horvat: KAJ JE TOTALITARIZEM BREZ ARHITEKTURE? Dušan Rebolj: ORWELLOVO POJMOVANJE TOTALITARIZMA IN NJEGOVE IMPLIKACIJE Gregor Moder: IDEOLOGIJA KOT TOTALNA POVRŠINA Slobodan Karamanić: TOTALITETA, PARTIJNOST, SLOVENCI Peter Sekloca: TOTALNOST OBLIKOVANJA JAVNEGA MNENJA V SODOBNOSTI Nikolai Jeffs: TOTALITARIZEM LITERATURE Nil Baskar: TOTALITARIZMI FILMA Andrej Kurillo: NACIZEM IN TOTALITARIZEM Rok Benčin: OD DEMOKRACIJE PROTI TOTALITARIZMU DO DEMOKRACIJE KOT TOTALITARIZMA Luka Lisjak Gabrijelčič: TOTALITARIZEM KOT KONCEPT IN KOT IDEOLOŠKI ANTIOKSIDANT: KRATEK ZGODOVINSKI PREGLED Lev Centrih: POMEN KRITIK STALINIZMA Aljoša Kravanja: TOTALITARIZEM IN RAZSODNA MOČ Mini simpozij: Alberto Toscano, Nina Power, Owen Hatherley Aleš Bunta: KAJ PREOSTAJA OD ENEGA? Darko Drašković: CIVILNA IN BURŽOAZNA DRUŽBA V BEOGRAJSKIH ŠTUDENTSKIH PROTESTIH LETA 2007 Gregor Starc: O SIMBIOZI »TOTALITARIZMA« IN ŠPORTA Primož Krašovec: »ZA SVOBODO, ZA KRUH!« - O PARTIZANSKI SVOBODI Žiga Cerkvenik: IZVORI "TOTALITARIZMA" Mitja Reichenberg: ZAPUŠČINA UMETNOSTI TOTALITARIZMA Jernej Kosi: O VZROKIH IN POGOJIH ZA OPLETANJE S TOTALITARIZMOM V SLOVENSKI ZGODOVINSKI STROKI

Gorazd Kovačič: TOTALITARIZEM IN MI: PERSPEKTIVA HANNAH ARENDT

Delavsko-punkerska univerza vabi na enaindvajseto predavanje iz tematskega ciklusa TOTALITARIZEM, ki bo v četrtek, 17. aprila 2008, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Srećko Horvat

KAJ JE TOTALITARIZEM BREZ ARHITEKTURE?

Od Berlina, prek Rima, do Moskve, arhitektura je vedno bila v tesni navezi s totalitarizmom. Hitler, Mussolini in Stalin so namreč že zgodaj odkrili izjemno moč, ki jo v sebi skrivajo zgradbe. Toda, kakor je megalomanija totalitarnih voditeljev v arhitekturi našla izvrstno sredstvo za dominacijo in manipulacijo množic, tako so tudi arhitekti, kot je denimo Albert Speer, v totalitarizmu našli idealnega partnerja za uresničitev lastnih načrtov. Izhajajoč iz teze, da bi totalitarizem brez arhitekture sploh ne bil uspešen, še več, da brez arhitekture ne bi bilo ne Holokausta ne Gulaga, bodo v predavanju, ob prikazovanju bogatega vizualnega materijala, predstavljeni tudi utopični projekti največjih diktatorjev 20. stoletja.

Naslov predavanja je očitna parafraza znane sintagme 'Kaj je moški brez brkov': tako kot moški brez brkov ni 'pravi' moški, tako tudi totalitarizem brez arhitekture pravzaprav ni 'pravi' totalitarizem.

Srećko Horvat je filozof in teoretik mlajše generacije iz Zagreba. Doslej je objavil dve knjigi, prva z naslovom „Protiv političke korektnosti. Od Kramera do Laibacha, i natrag“, druga z naslovom „Znakovi postmodernog grada“; spomladi 2008 pa izideta še dve, in sicer „Diskurz terorizma“ in „Fenomenologija totalitarizma“. Obenem je S. Horvat urednik časopisov Zarez in Evropski glasnik, prevajalec in filmski kritik (leta 2007 je prejel nagrado 'Vladimir Vuković' za najboljšega hrvaškega filmskega kritika).

Poslušajte predavanje: ogg mp3

11. letnik Delavsko-punkerske univerze predstavlja:

Cikel dvajsetih predavanj na temo Totalitarizem

Študijski bralni seminar Althusser - teorija, ideologija in antihumanizem

Študijski bralni seminar Emancipatorna politika feministične teorije in kritike

Študijski bralni seminar Simptom

Študijski bralni seminar Das Ungeheuer des Kapitals. V soorganizaciji z društvom Polituss

Posebna edicija: Filmski študijski seminar DPU in Retrovizor v sodelovanju s klubom Gromka.

Študijski bralni seminar Historiografski pogledi na modernost

ZAČENJAMO OKTOBRA!

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

Arhiv:

» 10. letnik: O GREHU

» 9. letnik: POLITIČNA EKOLOGIJA

» 8. letnik: POSTFORDIZEM

» 7. letnik: LJUBEZEN IN POLITIKA

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!