Delavsko-punkerska univerza vabi na šesto predavanje iz tematskega ciklusa O grehu, ki bo v četrtek, 25. januarja 2007, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Urša Zabukovec

DOSTOJEVSKI IN GREH

Z analizo stanja in poti Raskolnikova (Zločin in kazen) bomo skušali pojasniti bistvene elemente pravoslavne antropologije, pravoslavnega razumevanja greha in t. i. ozdravitve. Ontološko pojmovanje greha ustreza t. i. "śprehodni dobi" in "prehodnemu človeku", ki ju je opisal Dostojevski v beležniški skici z naslovom Socializem in krščanstvo. Vsi glavni junaki "peteroknižja" (tj. zadnjih petih "velikih romanov") Dostojevskega so "prehodni ljudje", grešniki, ki jih na njihovi poti iskanja (oziroma zanikovanja) Boga in preizkušanja resnice ter lastne filozofske pozicije v svetu čaka t. i. travma, ki jih pusti gole pred samim sabo (in pred Bogom). Tudi travma Ivana Karamazova, ki sledi preizkusu lozunga "če ni Boga, je vse dovoljeno", pomeni konec življenja v samoprevari, a hkrati tudi konec romana.

Najdlje je na tej poti k ozdravitvi (teozi oz. poboženju, metanoi, resničnemu Vedenju ..) prišel Raskolnikov, medtem ko Ivan travmi psihično in fizično podleže. O njegovi nadaljni usodi so mogoče najrazličnejše špekulacije (roman z obilico namigov to omogoča, če ne celo spodbuja), kar pa ne velja za usodo Smerdjakova, dejanskega očetomorilca. To dejstvo nas napeljuje na misel, da morda niso vsi grešniki enaki oziroma da morda niso vsi grešniki, ki se to sprva zdijo. Roman Dostojevskega nam kaže, da je človekova vrnitev k Bogu dinamična, mrzlo-vroča (tj. grešno-sveta). Ta misel seveda figurira že v Svetem pismu in preko njega v pravoslavju. Izak Sirin, eden od cerkvenih očetov, jo povzema takole: "Nihče, ki živi mlačno, se ne vzdigne do nebes. Za mlačno pot vemo, kje se konča."

Urša Zabukovec je doktorska študentka Ruskih študij na Oddelku za mednarodne in politične študije na Inštitutu za Rusijo in Vzhodno Evropo Jagielonske Univerze v Krakovu. Ukvarja se z rusko literature, kulturo in filozofsko-religiozno mislijo v 19. stoletju. Trenutno prevaja Dostojevskega in Bahtina.

Poslušajte predavanje: mp3 ogg

DPU Simpozij "Toleranca - med etiko in politiko"

Ljubljana, 12. in 13. oktober 2006

» Preberite vabilo tukaj

» Program

» Audio zapis simpozija

Kompleksnost in paradoksalnost koncepta greha je treba zoperstaviti samo po sebi umevnemu pojmovanju greha kot nečesa prepovedanega. Ta predstava je na ravni vsakdana dobila že status vkoreninjenega predsodka in bi jo torej veljalo podvreči resnemu razmisleku v okviru različnih ved (filozofije, sociologije, zgodovine in nenazadnje tudi političnih ved).
(iz spremnega pisma k 10. letniku)

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

» arhiv: 9. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 8. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 7. letnik DPU je na voljo tukaj

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!