Delavsko-punkerska univerza vabi na četrto predavanje iz tematskega ciklusa O grehu, ki bo v četrtek, 14. decembra 2006, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Dušan Rebolj

GREH PRI SCORSESEJU

Za predlogo kratke tezne intervencije v polje greha bo služil znameniti film Martina Scorseseja Poslednja Kristusova skušnjava / The Last Temptation of Christ (1988). Je film, posnet po romanu Nikolasa Kazantakisa, Scorsesejeva poslednja beseda na temo greha? Ni mar celoten opus tega režiserja prežet s tematiko greha in pokore? Vzemimo, denimo, najbolj obskuren detajl njegove filmografije, glasbeni video za pesem Michaela Jacksona “Bad” - se je mogoče upreti ugotovitvi, da je tukaj v malem povedano že vse, kar je treba vedeti o grehu. Ob pedofilskem škandalu Michaela Jacksona je S. Žižek nekje pripomnil, da je prav ta Scorsesejev zgodnji video dokaz, da nezavednega ni treba iskati v globinah človekove psihe, temveč tam, kjer je vsem na očeh, na površju. Vendar to niti ne bo naša tokratna tema.

Dušan Rebolj je študent filozofije, prevajalec, glasbenik, tekstopisec in podnaslavljalec.

Poslušajte predavanje: mp3 ogg

DPU Simpozij "Toleranca - med etiko in politiko"

Ljubljana, 12. in 13. oktober 2006

» Preberite vabilo tukaj

» Program

» Audio zapis simpozija

Kompleksnost in paradoksalnost koncepta greha je treba zoperstaviti samo po sebi umevnemu pojmovanju greha kot nečesa prepovedanega. Ta predstava je na ravni vsakdana dobila že status vkoreninjenega predsodka in bi jo torej veljalo podvreči resnemu razmisleku v okviru različnih ved (filozofije, sociologije, zgodovine in nenazadnje tudi političnih ved).
(iz spremnega pisma k 10. letniku)

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

» arhiv: 9. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 8. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 7. letnik DPU je na voljo tukaj

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!