Delavsko-punkerska univerza vabi na DESETO predavanje iz tematskega ciklusa O grehu, ki bo v četrtek, 1. marca 2007, ob 18. uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Aljoša Kolenc

IZVIRNI GREH KOT MATRICA VSAKEGA GREHA

Za podlago predavanju bo tekst iz 5.stol., ki ga je napisal Aurelius Prudentius Clemens iz Saragoze in ima naslov: Harmatigensia, kar pomeni Geneza greha, v katerem pravi, “da so grehi nasi otroci, toda ko jim damo življenje, nas poženejo v smrt kot kačo, ki koti mladiče”. Takole nadaljuje Prudentius v svojem tekstu: “Kača ne spravlja na svet mladice po naravni poti in ni jih spočela z navadnim parjenjem, pri katerem se maternica raztegne, toda brž ko opolzka samica postane spolno razdražena, izzove samca in ga hoče popiti s široko odprtim gobcem; samec potisne svojo glavo s trojnim jezikom v grlo družice, ves razgret jo poljublja in v tem ustnem koitu izbrizgava strup svojega rodu. Tako silovita strast prizadene oplojeno samico, da pretrga ljubezensko pogodbo, pregrizne samcev vrat, golta spermo v slini, medtem ko on umira. Tako ujeto seme pozneje mater stane življenja; ko odraste in ko drobna telesa zacnejo gomazeti po topli jami, ko s svojim drhtenjem potresajo maternico...; in ker ni nobene porodne poti, se materin trebuh raztrga pod pritiskom fetusov v pehanju po svetlobi, tako da mladiči najdejo pot skozi raaztrgano drobovje...Mali plazilci se plazijo okoli rodnega trupla, ližejo ga, komaj rojeni rod je postal sirota...; tak je tudi porod našega uma.” Temu navdahnjenemu opisu poroda kačic, ki jih Prudentius primerja s porodom našega uma, kar je vsekakor ena najbolj prodornih metafor o nastanku cloveskega uma, bo dodano še nekaj o tistem, čemur so stari rekli “hrepenenje po raju”. “S tem mislimo,” razlaga Mircea Iliade,” željo, da bi bili še vedno in brez truda v središču sveta resničnosti in svetosti”, in, na kratko povedano, željo, da bi na naraven način presegli človesko in dosegli božjo usodo; kristjan bi rekel: usodo pred padcem v greh.

Aljoša Kolenc je podiplomski študent na Univerzi v Novi Gorici in ZRC SAZU Ljubljana.

Poslušajte predavanje: mp3 ogg

DPU Simpozij "Toleranca - med etiko in politiko"

Ljubljana, 12. in 13. oktober 2006

» Preberite vabilo tukaj

» Program

» Audio zapis simpozija

Kompleksnost in paradoksalnost koncepta greha je treba zoperstaviti samo po sebi umevnemu pojmovanju greha kot nečesa prepovedanega. Ta predstava je na ravni vsakdana dobila že status vkoreninjenega predsodka in bi jo torej veljalo podvreči resnemu razmisleku v okviru različnih ved (filozofije, sociologije, zgodovine in nenazadnje tudi političnih ved).
(iz spremnega pisma k 10. letniku)

» DPU mailing lista: prijavite se tukaj .

» info: dpu@mail.mirovni-institut.si
t: 01 234 77 31

» arhiv: 9. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 8. letnik DPU je na voljo tukaj

» arhiv: 7. letnik DPU je na voljo tukaj

NASVIDENJE V NASLEDNJI REVOLUCIJI!